poniedziałek, 23 czerwca 2014

D.I.Y - Tarta truskawkowa ♥

Cześć! :)
Wczoraj był taki pochmurny dzień, więc postanowiłyśmy upiec tartę truskawkową, żeby chociaż poczuć to lato (wczoraj był pierwszy dzień lata! :3 ). Wyszła pyszna, nie to, żebym chwaliła czy coś, haha :)
Jest ona w miarę prosta, ale sami to oceńcie. Oto przepis:

Tarta truskawkowa z serkiem mascarpone

Na kruche ciasto przygotuj:
◘ 1 i 1/4 szklanki mąki
◘ 100 g zimnego masła (pół kostki) [my użyłyśmy "Kasi" :) ]
◘ 1/3 szklanki cukru pudru
◘ 1 żółtko
◘ 2 łyżki lodowatej wody może być z kranu ;)
◘ folia spożywcza streczowa ;p
◘ wałek i stolnica, niekoniecznie.
◘ forma na tartę ;)
◘ groch, fasola, pieniądze lub ryż.
◘ lodówka/zamrażarka i piekarnik (dość oczywiste ;> )
◘ papier do pieczenia i widelec! :D

Jak przygotować? hm...
Nagrzejcie piekarnik do 190ºC. Sypiemy na stolnicę (lub po prostu na stół) mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtko oraz zimną wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe już ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut lub do zamrażarki na 3-4 minuty. Gdy już minie czas, wyjmujemy je wałkujemy przez folię - ciasto nie będzie się wtedy rozpadać :) - tak aby miało jednakową grubość i starczyło na pokrycie formy na tartę. ;)) Wysmarowujemy masłem formę i przekładamy do niej ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy "obciążnik" - groch, fasola, pieniądze lub ryż.
 
 W przypadku braku obciążnika - bardziej nakłuwamy ciasto widelcem ;) 
Wkładamy ciasto na 12 minut do piekarnika. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia wraz z obciążnikiem i pieczemy jeszcze około 8 minut. Wyjmujemy. Pierwszy etap zakończony! :)
 


Kolejny etap to wypełnienie tarty.
Przygotuj na to:
☻ Śmietankę 30%
☺ Serek Mascarpone 
☻Truskawki
☺ Miskę i łyżkę
☻ Lodówkę
☺ Nóż i deskę do krojenia.
☻ Kruche ciasto.

Jak przygotować? Nic trudnego!
Ubijamy śmietankę 30%, następnie dodajemy do niej serek Mascarpone i mieszamy.

 Wkładamy to do lodówki. Podczas gdy serek i śmietanka stoją w lodówce, kroimy truskawki na małe kwadratopodobne części (kroimy na pół, jeszcze raz na pół i siekamy).

 Wyjmujemy z lodówki i wsypujemy do tego truskawki. Wszystko razem delikatnie mieszamy i rozprowadzamy po kruchym cieście. Teraz pozostaje tylko dekoracja. Pozostałą część truskawek kroimy na pół i układamy na tarcie :) I gotowe! :) 
Smacznego! ☺





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz, nawet ten najkrótszy. ♥ Każda opinia - dobra, czy zła - jest motywacją do dalszego pisania, jak i poprawy na lepsze, mam nadzieję :)

Z góry dziękuję :*